Profesörün, “yanlışlıkla yutulanlar” koleksiyonu

İç Hastalıkları Uzmanı, Yanlışlıkla Yutulan Cisimleri Koleksiyon Yaptı

Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Akçam, hastalarından çıkardığı yabancı cisimleri koleksiyon haline getirdi. Bu cisimler arasında para, mıknatıs, toka, çivi, çatal iğne, küpe, yüzük, karabina, pil ve oyuncaklar yer alıyor.

Prof. Dr. Akçam, genellikle çocukların mide veya nefes borusuna kaçırdığı ve cerrahi müdahale gerektiren cisimlerin 10 yılda 350 çocuktan çıkarıldığını belirtiyor. Yemek borusunda sıkışan cisimler yüzünden yemek yiyemeyen çocuklarla karşılaştıklarını ve nefes borusuna kaçan cisimlerin ise öksürük ve solunum sıkıntısına neden olduğunu ifade ediyor.

En Çok Madeni Para Çıkarıldı

Yabancı Cisim Yutmanın Tehlikeleri

Prof. Dr. Akçam, hastaların şikayetleri ve ailelerin anlattıkları hikayelere göre tedavi uyguladıklarını, film çekimlerinde cam veya plastik gibi maddelerin görülmediğini belirtiyor. Endoskopi ile cisimleri belirleyip gerekli prosedürlerle çıkardıklarını vurgulayan Prof. Dr. Akçam, kesici ve delici cisimlerin yemek borusuna zarar verebileceğine dikkat çekiyor. Yabancı cisimlerin tehlikelerini anlatan Akçam, damarlara zarar verip kanamaya, tıkanıklığa, delinmeye, enfeksiyona ve zehirlenmeye yol açabileceğini belirtiyor.

Ailelere Uyarılar

Prof. Dr. Akçam, ailelere çocukları için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuğunuzun erişebileceği yerlerde metal para, mıknatıs, toka gibi küçük cisimler bırakmayın. Özellikle temizlik malzemelerini çocuğun ulaşamayacağı yerlerde saklayın ve çocuğunuzu bu cisimlerden uzak tutun.”

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.