Evrim Deniz
DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Suriçi ilçesindeki çeşitli kafelerde her hafta buluşan ve felsefe okumaları, tartışmaları yürüten Nous Felsefe Topluluğu, ‘Nous’ adlı bir felsefe dergisi çıkarmaya başladı. Üç ayda bir yayımlanacak derginin ilk sayısı, 6 Şubat Maraş merkezli depremde hayatını kaybedenlere adandı. Kürtçe ve Türkçe iki dilde yayımlanan dergi, Diyarbakır’da çıkarılan ilk felsefe dergisi niteliği taşıyor.
‘FELSEFE BİR HALKIN TAMAMINI İLGİLENDİRİR’
Nous Felsefe Topluluğu’ndan 23 yaşındaki Ciwan Demirtaş, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyor. Kulübün oluşma fikrinin üniversitenin sinema kulübündeki arkadaşlarından çıktığını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: “Üniversitede Sinema Kulübü vardı. Felsefeye ilgisi olan bir grup arkadaşla, felsefe kulübü kurabiliriz düşüncesi ile bir araya geldik. Fakat, Dicle Üniversite’sinin kaynaklarını bu amaçla kullanamayacağımızı fark ettik. Her etkinlik için izin almamız ve etkinliğin içeriğini paylaşmamız gerekiyordu. Denetleme mekanizmasının dışında kalabilmek amacıyla mekan arayışına odaklandık. Aynı zamanda üniversite öğrencisi olmayanlara da ulaşmayı amaçlıyorduk. Çünkü felsefe, sanki belirli bir zümrenin konuşup tartışabileceği bir sosyal bilim olarak lanse ediliyor. Fakat felsefe bir halkın tamamını ilgilendirir. Bu şiarlarla üniversiteden çıkıp şehrin içinde olmak istedik.”
‘KÜLTÜR MERKEZLERİ BİZLERE AİT DEĞİL’
Şehrin içinde felsefe tartışmalarını sürdürebilmek amacıyla şehrin içerisinde arayışa girdiklerini belirten Demirtaş, “Bu tartışmaları sürdürürken bizim için en önemli şey Diyarbakır’da yaşadığımızı hissetmekti. Bu yüzden de Sur ilçesindeki mahalleleri seçtik. Toplantılarımızı her hafta perşembe günü Suriçi’ndeki kafelerde yapıyoruz” dedi.
Kayyım uygulamasının kurumsallaştırılmaya çalışıldığına değinen Demirtaş, “Kayyımlarla birlikte yeni bir dönem de başladı. Kayyımlar atanmadan önce, Kürdistan coğrafyasındaki bütün kültürel çalışmalar belediyelerin imkanlarından rahatlıkla faydalanabiliyordu. Bu nedenle özel bir alana ya da alternatif bir mekana ihtiyaç duyulmamıştı. Kayyımlarla birlikte bu kültürel faaliyetler mecburen kendilerine yeni mekanlar aramaya başladılar. Zorunlu olarak kamusallıktan özel bir alana geçiş sağladık. Tiyatro, edebiyat, sinema yani tüm kültürel çalışmalar ya son buldu ya da özel alanlara sıkıştı. Nous Felsefe Kulübü de bu örneklerden küçük bir tanesi. Kafe dışında bir alternatifimiz yok. Bu sıcak havalarda bizler de konferans salonlarını ya da kültür merkezlerini kullanmak isterdik fakat buralar bizlere ait alanlar değil” diye konuştu.
‘DİYARBAKIR’IN İLK FELSEFE DERGİSİ’
Nous Felsefe Topluluğu’nda yer alan Gulistan Akbaba ise topluluğun 2019 yılından beri düzenli olarak okumalar ve etkinlikler yaptığına dikkat çekti. Derginin ilk sayısının depremzedelere adandığını belirten Akbaba, şöyle devem etti: “Yaklaşık 4 yıldır düzenli olarak etkinlikler yaparak felsefe tartışmaları yürütüyoruz. Topluluğun içinde farklı yaş gruplarından ve mesleklerden insanlar bulunuyor. Yaptığımız verimli tartışmaların somut bir kimliğe bürünmesi açısından bu dergiyi çıkarmayı düşündük. Dergi, Diyarbakır’ın ilk felsefe dergisi niteliğinde. Felsefe zaten çok az konuşulan sosyal bir bilim. Diyarbakır’da da bir kıvılcım olmak istedik aslında. Derginin ilk sayısını 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere adadık. Derginin ilk sayısında, kulüp arkadaşımız ve Galeria’da kaybettiğimiz pratisyen hekim Süleyman Alaş’ın da bir yazısı bulunuyor.’’
‘DİYARBAKIR’DA YAŞAYAN HERKESİ TOPLULUĞA BEKLİYORUZ’
Derginin basım aşamasında büyük zorluklar çektiklerini belirten Akbaba, “Bizi en çok zorlayan şey basım aşaması oldu. Matbaa ve basım ücretlerini dayanışma ile halletmeye çalıştık” dedi.
Derginin üç ayda bir çıkarılacağını söyleyen Akbaba, “Okumalarımızı ise perşembe günleri Sur’daki mekanlarda devam ettiriyoruz. Şu an için okumalarımız biyopolitika metinleri, modernizm, postmodernizm tartışmaları ve güncel felsefe tartışmaları gibi okuma metinlerinden oluşuyor. Belirli filozofların metinleri üzerinden okumalar yapıp, tartışıyoruz. Kısmen istediğimiz tartışma ortamını da yarattık diyebiliriz. Ve Diyarbakır’da yaşayan, felsefeye ilgili herkesi topluluğun tartışmalarına bekliyoruz” diye konuştu.
Nous felsefe dergisini Dağkapı’da Hewş Cafe, Dar û Pel, Taş Mahal ve Zerzevan Konağı’ndan; Ofis semtinde Marleen Cafe, Karga Cafe ve Gabo Kitchen’dan; Diclekent’te ise Mea Clupa Cafe ve Uçan Süpürge Cafe’den edinebilirsiniz.