Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Kalp Krizi Vakaları Artış Gösteriyor mu? Uzman Açıklama Yaptı

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son zamanlarda gençlerde kalp krizi vakalarının arttığı iddialarını değerlendirdi.

Sargın, yapılan verilerin gençlerde ciddi anlamda endişe verici bir kalp hastalığı artışını göstermediğini belirtti. Gençler arasında kalp krizi vakalarının daha sık gündeme gelmesinin, aslında bu konuda farkındalığın artmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Sargın, “10 yıl öncesine göre gençlerde belirgin bir kalp hastalığı artışı söz konusu değil. Ancak nüfus arttıkça hastalıkların da arttığı bir gerçek.” şeklinde konuştu.

  • Gençlerde Kalp Krizi Endişesi: Sargın, Türkiye’de 25-45 yaş aralığında genç nüfusun arttığını ve bu yaş grubundaki her üç kişiden birinin bulunduğunu belirtti. Dolayısıyla bu durumun, geçmiş yıllara göre artan kalp krizi vakalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını söyledi.
  • Covid-19 ve Kalp Hastalıkları: Doç. Dr. Murat Sargın, Covid-19 salgınıyla kalp ve damar hastalıkları arasında bir bağlantı kurmanın doğru olmadığını belirtti. İngiltere’de yapılan bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kişilerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının düşük olduğu gözlemlendi.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ve elde edilen verilerin henüz yayınlanmadığını belirtti. Kalp ve damar sağlığı konusunda farkındalığın artması gerektiğine dikkat çekerek, gençlerde kalp krizi endişesinin abartılmadan değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.