Petrol uzmanı Cemal Aslan’ın daha önce işaret ettiği Akseki kuyusundan sonunda dikkate değer bir haber geldi. Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz rezervinin ekonomiye kazandırılması için yapılan çalışmalar hızlandı.
Kara tesisindeki tüm ünitelerin ve fonksiyonların devreye alınmasının ardından deneme üretimleri ve sızdırmazlık emniyet testleri yapıldı ve Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz ulusal sisteme verildi. Bazı kuyuların geçici olarak devreden çıkarılması ve tekrar devreye alınması gibi işlemler nedeniyle günlük üretim 2,2-4 milyon metreküp arasında dalgalanma gösterdi.
Üretim optimizasyonu çerçevesinde, 2024 Ocak ayında başlanan birleşik alanlarda üretim çalışmalarıyla daha stabil üretim rakamları sağlandı ve günlük üretim 3,6 milyon metreküp seviyesine ulaştı. Planlamaya göre günlük 10 milyon metreküp hedefine ulaşmak için Faz 1 kuyularının tamamının devreye alınmasıyla birlikte çalışmalar devam edecek.
Ayrıca, Karadeniz’de farklı alanlarda çalışmalar yürüten sondaj ve sismik arama gemileri ile gaz tespit edilen kuyularda sondaj çalışmaları yapılıyor ve gaz potansiyeli bulunan noktalarda arama faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Daha önce çalışma yapılmamış bölgelerdeki potansiyel de inceleniyor.
Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz aramaları da yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Akseki-1 kuyusunda devam eden sondaj çalışmalarının yanı sıra Sakarya Gaz Sahası’nın daha kuzeybatısında yeni bir kuyu olan Göktepe-1’in açılmasıyla ilgili beklentiler bulunuyor.
Fatih sondaj gemisi tarafından yürütülen bu çalışmalardan birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentisi bulunuyor.